pengunjung

Sunday, July 29, 2018

CARA PENGIKLANAN YANG BERKESAN MENYEBABKAN MASYARAKAT HARI INI GEMAR MENGAMBIL MAKANAN TAMBAHAN. JELASKAN KESAN-KESAN PENGAMBILAN MAKANAN TAMBAHAN

BAHAGIAN B

Belakangan ini kita tidak dapat lari dari iklan. Iklan juga amat penting untuk mewara-warakan kepada masyarakat tentang sesuatu produk terbaru yang ada di pasaran. Iklan melalui kaca televisyen merupakan satu saluran yang begitu efektif dan mampu mengumpul pembeli dalam waktu yang singkat. Kebijaksanaan tektik pemasaran dalam mempengaruhi masyarakat adalah dengan menggunakan pelbagai cara seperti elemen wanita dan jejaka yang jelita dan tampan dalam iklan produk makanan tambahan. Iklan tersebut sudah pasti akan menarik perhatian masyarakat dan kesannya akan melekat di hati mereka untuk jangka masa yang panjang. Cara iklan tersebut telah menyebabkan masyarakat pada masa ini mengambil makanan tambahan dengan menjangkakan banyak manfaat yang diperoleh melalui pengambilan makanan tambahan tersebut tanpa mengambil tahu kesan-kesannya. Hal ini demikian kerana, kesihatan amat penting dan tidak boleh diganti dengan nilai wang kerana manusia yang paling kaya dalam dunia pun tidak boleh membeli kesihatan bak kata pepatah,'sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna’. Demikian juga dengan sepotong ungkapan dalam lima perkara terpenting daripada hadis Rasulullah S.A.W yang bermaksud,"Jagalah masa sihatmu sebelum datang masa sakit". Persoalannya, apakah kesan-kesan pengambilan makanan tambahan terhadap kesihatan masyarakat?
    
         Sebenarnya ,implikasi prima pengambilan makanan tambahan adalah akan membekalkan tenaga selain menguatkan sistem pertahanan badan.Sebagai asas analoginya,makanan harian setiap individu kebanyakan tidak mencukupi khasiat yang diperlukan oleh badan. Bagi membuktikan hal ini ,masyarakat pada masa kini sangat teruja mengamalkan pemakanan secara sihal. Hal ini demikian kerana dengan pengambilan makanan tambahan akan dapat membantu kita membekalkan tenaga dan menguatkan sistem pertahanan badan. Kajian menunjukkan dengan pengambilan makanan tambahan seperti vitamin c dari kapsul keluaran Rexdozon dianggapkan dapat mengurang gejala pengakit selsema dan mengurang komplikasi gejala resdung. Tiada penyakit yang tiada penawar , justeru tiada masalah yang tanpa penyelesaian, kita perlu berikhtiar mancari jalan supaya dapat membendung diri daripada mendapat pelbagai penyakit agar kita dapat menjalanu kehidupan harian yang lebih baik . Kata - kata Aiten Specter sangat sesuai dijadikan panduan iaitu tidak ada yang lebih penting daripada kesihatan yang baik , iaitu aset utama kita . Sesungguhnya ,dapat menambahkan tenaga adalah kesan utama daripada makanan tambahan untuk masyarakat pada masa kini .
    
         Kesan kritikal yang lain dalam pengambilan makanan tambahan adalah akan meningkatkan tumbesaran badan.Hal ini demikian kerana melalui pengambilan makanan tambahan,akan dapat membantu proses pembetukan sel-sel baharu dalam badan.Dalam konteks ini,makanan tambahan mengandungi pelbagai jenis vitamin yang dapat membantu pertumbuhan seseorang.Sebagai contoh,pengambilan vitamin C dapat menahan pelbagai penyakit alahan udara.Sekiranya kita tidak mengambil makanan tambahan dibimbangi pelbagai penyakit berjangkit akan mudah tersebar.Pada hal ini setiap individu perlu menghadkan pengambilan makanan berat seperti nasi putih bagi memberi ruang kepada makanan tambahan kerana pengambilan makanan yang berlebihan akan memudaratkan kesihatan sebagaimana sabda nabi Muhammad SAW yang bermaksud "Kami tidak makanan kecuali kami lapar dan berhenti sebelum kenyang".Pendek kata,kita mestilah mengamalkan pengambilan makanan tambahan supaya hidup kita terjamin.Jangan sampai sudah terhantuk baru hendak menengadah.


          Lensa perbincangan kita dialihkan pula ke arah skop kesan baik pengambilan makanan tambahan dalam kehidupan seharian . Antara kesan baiknya yang diiklankan oleh pengusaha produk adalah akan dapat menguatkan minda dan ingatan seseorang . Hal ini demikian kerana , makanan tambahan mengandungi pelbagai vitamin dan bahan-bahan yang dikawal oleh pakar yang diiktiraf . Daya ingatan yang baik dapat menjadikan kita seorang yang berfikiran terbuka dan boleh menerima kemajuan dan janganlah menjadi seperti ' sepuluh jong maduk kuala anjing tetap bercawat ekor ' . Natijahnya daripada pengambilab makanan tambahan akan menjadikan seseorang yang lebih menepati masa kerana mempunyai daya ingatan yang tajam .  Seorang falsafah Yunani pernah berkata ' Masa ialah penasihat yang bijaksana ' . Sekiranya tidak mengambil makanan seperti ini , sudah tentu daya ingatan kita akan lemah dan sukar mengingati perkara yang dipelajari .
    
            Sebagaimana yang kita sedia maklum pengambilan makanan tambahan juga menjadi punca atau penyebab yang mudah untuk seseorang individu tersebut mendapat pelbagai jenis penyakit kronik seperti buah pinggang kanser,darah tinggi,diabetes dan sebagainya. Walau bagaimanapun, individu sekarang tidak mengendahkan kesan buruk yang akan mereka alami sekiranya mengambil makanan tambahan seharian secara tidak terkawal. Sebagai contoh,individu yang mengambil makanan tambahan tidak meminum air kosong yang secukupnya iaitu sekurang - kurangnya lapan gelas sehari. Dalam hal ini, pengambilan makanan yang sesuai sangat  penting kerana Tun Dr. Mahathir pernah berkata jagalah kesihatan badan dari usia muda lagi dan jangan makan makanan secara berlebihan. Seandainya, seseorang individu mengambil makanan tambahan dengan terkawal sudah pasti penyakit kronik seperti penyakit buah pinggang akan dapat dielakkan seperti slogan yang dicipta oleh Kementerian Kesihatan Malaysia 'mencegah lebih baik daripada merawat'. Tambahan lagi,Kementerian Kesihatan Malaysia pernah membuat kempen - kempen kesihatan di dalam televisyen dan laman sosial. Selain itu, Kementerian Kesihatan Malaysia juga sering mengedarkan risalah untuk menyedarkan penduduk setempat. Kesimpulannya, pengambilan makanan tambahan yang berlebihan juga tidak digalakkan untuk diamalkan dalam kehidupan seharian. Hal ini demikian kerana makanan tambahan mengandungi banyak lemak,kolestrol dan sebagainya. Sebagai contoh daging,ayam serta makanan yang berminyak.
      
          Titik fokus perbincangan kita akan dialihkan pula kepada konteks keberkesanan pengambilan makanan tambahan ekoran daripada cara pengiklanan yang berkesan. Kesan negatif pengambilan makanan tambahan adalah akan menyebabkan pembaziran wang. Masyarakat hari ini seharusnya mengurangkan pengambilan makanan tambahan dan hendaklah mempunyai kesedaran untuk membentuk gaya hidup sederhana daripada terlalu bermewah-mewah. Selain itu, masyarakat kini juga tidak lagi mahu menabung kerana sering menggunakan wang belanja untuk membeli makanan tambahan. Sebagai contoh, wang belanja yang berlebihan boleh disimpan untuk kegunaan masa hadapan, bab kata pepatah " sikit-sikit, lama-lama jadi bukit " . Di samping itu, dengan pengambilan makanan tambahan secara berlebihan, kesihatan masyarakat juga akan terjejas. Nabi Muhammad pernah bersabda, " Jauhilah sesuatu yang memudaratkan " . Bukan itu sahaja, cara pengiklanan yang berkesan seperti promosi yang berbentuk tipu daya juga dapat menyebabkan pengambilan makanan tambahan seperti menjual pil kurus yang dapat menyebabkan penyakit buah pinggang. Sudah terang lagi bersuluh, pengambilan makanan tambahan akan menyebabkan pembaziran wang dalam kalangan masyarakat.

                Kesimpulannya, setiap golongan masyarakat perlulah bijak menilai keberkesanan pengambilan makanan tambahan walaupun disogok dengan pelbagai cara pengiklanan yang merambangkan mata. Jangan mudah terpengaruh. Jadikanlah diri kita seorang pengguna yang bijak dan bertanggungjawab dengan meneliti terlebih dahulu sesuatu produk itu sebelum digunakan kerana jika tersalah pilih akan mendatangkan kesan yang negatif kepada diet pemakanan kita. Jika dilihat daripada sudut yang berbeza, pengambilan makanan yang tidak terkawal atau berlebihan akan memberikan kesan negatif kepada kesihatan seseorang pengguna. Hal ini demikian kerana makanan tambahan seperti vitamin mengandungi bahan kimia yang terkawal. Selain itu, pengambilan makanan berlebihan dapat memberikan kesan yang buruk seperti penyakit buah pinggang, diabetes, dan lain-lain lagi. Walau bagaimanapun pengambilan makanan tambahan yang mencukupi, dapat melancarkan peredaran darah dan kecerdasan otak. Oleh itu, kita mestilah mengamalkan pemilihan pengambilan makanan tambahan yang sesuai untuk menjamin kesihatan diri, keluarga dan negara. Namun begitu, tepuk dada tanyalah selera. Amalan pengambilan makanan tambahan perlulah dijaga agar dapat memberi kesan yang positif dan menyihatkan tubuh badan kita dan bersesuaian dengan pantun di bawah.
Ikan di air terlihat-lihat
Ikan bernama si ikan laga
Amalkan gaya hidup sihat
Makanan tambahan hendaklah dijaga

SELAMAT MAJU JAYA DARIPADA PELAJAR 5PA2 2018
No comments:

Post a Comment